Reizen door china: Xian,Chengdu,Kumning en Lijiang
Door: jaela en erik
Blijf op de hoogte en volg jaela en erik
20 Juli 2007 | China, Lijiang
Hallo allemaal,
Het weer bij ons is voor de verandering ook eens regenachtig, dus een goed moment om de site bij te werken. Er is de afgelopen tijd zoveel gebeurd. Ons laatste berichtje was uit Pingyao. We zaten daar in een geweldig hostel, met zo'n mooie oude binnentuin. We hebben erg genoten van het stadje en hebben een tandem gehuurd om een 7 km lange fietstocht naar een hele oude tempel te maken. Dit was lastiger dan verwacht aangezien de borden richting de tempel niet altijd de goede kant opstonden en halverwege het zadel van Erik steeds verder naar beneden zakte, waardoor Jaela niet meer kon trappen (die dit op zich helemaal niet zo erg vond.....)We kwamen ook Nederlandse studenten tegen die uit Leiden kwamen, erg toevallig. Zij gingen ook met de trein naar Xian. We zijn gezamelijk naar het station gegaan en onze ervaringen met de chinezen gedeeld.....
Dag 29 treinen Pingyao- Xian
Treinen in China is van een andere orde dan in Rusland en Mongolie. Een hele belevenis op zich. We sliepen in een hardsleeper. Wat betekent dat je in een soort niet afgesloten hok met 6 anderen slaapt. 3 boven elkaar aan elke kant. Op de achtergrond draaide continu chineze meezingers, die de chinezen dan ook graag meezongen. We zaten vlakbij de toiletten en dat roken we dan maar ook al te goed. Het is echt ongelovelijk hoe smerig de chinezen zijn qua persoonlijke hygiene. De toiletten zijn te ranzig om te beschrijven. Spugen in de gangpaden komt ook regelmatig voor (met de daarbij behorende geluiden). Erik sliep op het bovenste bed, met telkens het risico dat de waaier een van zijn tenen zou raken. Helaas ging deze pas om 4 uur snachts uit. Gelukkig hadden wij van een chinees begrepen wanneer het licht uitging, want plotseling zonder waarschuwing is het aarde donker...
Dag 30
Na een korte nachtrust kwamen we aan in Xian. De ontvangst in de stad was overweldigend, toen we het station uitkwamen werden we werkelijk ontvangen door duizenden chinezen, geen flauw idee waar ze op stonden te wachten. We werden met de gewone bus naar ons hostel gebracht. Onze kamer was echt een verademing. Vooral de heuse design-badkamer was echt helemaal top na een dag en nacht je af te vragen hoe je het minst vies wordt!!!
Na een heerlijke douche zijn we de hele dag de stad ingeweest. Xian heeft net als Pingyao een stadsmuur, maar deze is niet meer intakt. Bovendien is Xian een miljoenenstad met ontzettend veel nieuwe gebouwen. We hebben de drum en bel toren bezocht. Vroeger gind de drum overdag om aan te geven wanneer de poort open en dicht ging, om de inwoners te waarschuwen voor gevaar. De beltoren ging snachts om bepaalde tijden. Aan de voet van de drumtoren begon de chineze Moslimwijk. Xian was onderdeel van de zijderoute (marc o polo) op deze manier werd het moslimgeloof verspreid onder de chinezen. WE hebben een moskee bezocht in chineze stijl (geen minaret) en eindeloos gedoold in de nauwe straatjes. Chineze moslimvrouwen dragen trouwens geen sluier maar een soort wit hoedje. s avonds gingen we naar een fontijn die verlicht werd en een soort muziekshow erbij. De hele show hebben we niet gezien, maar Jaela heeft wel mee gegymnastieked met de chinezen. De terugreis was echt vreselijk. Nadat de show was afgelopen moesten we met 100den chinezen met de bus terug. Echt de taferelen die zich dan afspelen.. Huilende kinderen, trekken, duwen etc. Wij waren bij dat we erin zaten. We hoorden van andere toeristen dat ze bestolen waren in de drukte. Gelukkig zijn wij tot nu toe bewaard, maar met zo'n verhaal wordt je weer extra allert.
Dag 31
Het terracottaleger!!!!
DE attractie waarom alle toeristen naar Xian komen. We hebben er zin in. We gaan weer met de bus (7 yuan= ongeveer 70 ct) We rijden een uur lang door de omgeving, heerlijk even uit de stad. Het terracottaleger is een echte toeristische trekpleister, dat merken we aan de toegangsprijs (9 euro pp, voor chineze begrippen veel) maar gelukkig hebben we met onze studentenkaarten de helft korting. Het grappige is als je aan toeristen denkt, dat het europese toeristen zijn, maar in china zijn het voornamelijk chinezen zelf. Soms is dat behoorlijk irritant, voordringen is een gewoonte, en als je ergens staat te kijken kruipen overal langs je chinezen die dan pal voor je gaan staan (met of zonder paraplu). Het terracottaleger vinden we indrukwekkend, dat dit voor een keizer gemaakt is. Er zijn drie grote hallen, maar het grootste gedeelte is nog niets eens opgegraven. De terracottapoppen verliezen hun kleur nadat ze enkele weken zijn opgegraven. Momenteel wordt gewerkt aan een manier van conserveren waardoor de kleur ook bewaard blijft, tot dan blijven de meeste poppen begraven. We zijn doodop als we teruggaan naar Xian, de hitte, grote groepen chinezen, het is even te veel. Het tweede uitstapje voor de dag - warmwaterbronnen- houden we dan ook voor gezien.
Dag 32
Vandaag vertrekken we vanuit Xian naar Chengdu. Niet helemaal zoals gepland. Helaas kunnen we geen treinkaartjes krijgen richting Kumning, dus besluiten we het vanuit Chengdu nogmaals te proberen. We hebben weer een hardsleeper, als we de trein in komen blijken onze plekken al door chinezen te zijn ingepikt en de bedden beslapen....een goed begin....ook als we de conductrice de bruine ( voorheen witte lakens) laten zien, worden we vriendelijk uitgelachen, maar we moeten het hiermee toch echt doen....De volgende ochtend na een brakke nachtrust komen we om 8 uur aan in Chengdu. Meteen gaan we op Kumning-kaartjes jacht. Eindelijk hebben we ook eens voordeel van de voordringkwaliteiten van de chinezen, als we van achterin de rij door een behulpzame chinees bijna vooraan komen te staan. Na 5 minunten weten we, treinkaartjes naar Kumning op korte termijn gaat hier ook niet lukken.....( ook vakantietijd voor de chinezen) In ons hostel proberen we het nog eens, geen succes...we besluiten een binnenlandse vlucht te nemen naar Kumning. In Chengdu wandelen we wat rond en vinden we levers en nieren in een bak op straat. "savonds kijken we deel 1(helaas was de film niet compleet, waar we al bang voor waren, maar ons werd verteld dat hij wel compleet was) van de last emperor of china(aanrader!!!), we hebben namelijk een dvd-speler op onze kamer...luxe...
Dag 33
We vliegen naar Kunming om 7 uur 's avonds. De dag vermaken we ons met lezen en tafeltennissen. Helaas heeft ons vliegtuig vertraging en komen we later dan verwacht aan op de plaats van bestemming. Chineze grote steden zijn s avonds overal verlicht en we vinden Kumning meteen wel een gezellige stad. Ons hostel is wederom prima. Een reisdagje.
Dag 34
Allereerst willen we onze permit voor Tibet regelen. Vanuit de Lennies weten we dat Mister Cheng echt " de koning " is en alles weet over Tibet. Zijn kantoor is gevestigd in een hotel. We gaan meteen op zoek naar deze meneer. Inderdaad, hij weet alles, en binnen no time hebben we alles geregeld. Wat een heerlijk idee. De rest van de dag verkennen we Kunming en vinden we de WALLMART. 60 kassa's, drie verdiepingen, bijna alles te verkrijgen.Maar helaas geen nieuwe zonnebril voor Jaela (helaas is mijn eigen kapot), we vinden gelukkig in een ander winkeltje een "echte" DIOR.
Dag 35, 16 juli 2007
Vandaag stappen we wederom op de fiets. Kumning is ook een ontzettend grote stad. Allereerst gaan we buskaartjes voor Lijiang regelen. Na een uur fietsen en een tussenstop bij een heerlijk bakkerijtje vinden we het busstation. Kaartjes hebben we snel geregeld. We vervolgen onze tocht en gaan verder fietsen naar een monestry. Echt een van de mooiste die we tot nu toe bezocht hebben. Er is een soort dienst bezig en monnikken lopen overal rond. S'avonds eten we bij een French cafe, heerlijke patates frites!!!!mmmmmmm!!!
Dag 36
Het stenen woud. Vandaag gaan we vanuit het hotel met een busje naar het stenen woud. We blijken met nog 6 andere nederlanders (1 familie) in een bus te zitten, een nederlandse bus dus! De rit duurt ruim 2 uur, we zijn snel de stad uit en rijden door een schitterende bergachtige omgeving. We gaan richting het dorpje Shillin, het plaatsje zelf is erg toeristisch, maar al snel zijn we " verdwaald" in de grote stenen. We wandelen ruim een uur zonder iemand tegen te komen. Na het wandelen hebben we geen idee waar we nu eigenlijk zijn, de plattegrond is ook niet erg duidelijk...we komen in een schattig dorpje met schitterend geklede lokale bevolking. Gelukkig is het niet ver lopen naar de bus. Terug in Kumning bezoeken we onze inmiddels geliefde wallmart en op de terugweg zien we een bedelaar. In China komen we regelmatig bedelaars en straatkinderen tegen, we vinden dit erg schrijnend. Zeker omdat er een overschot bestaat van 1.2 miljard. En voor de olympische spelen wordt alles uit de kast getrokken. Ze zijn momenteel aan het oefenen met raketten, zodat bij bewolking boven peking, het wolkendek gebroken kan worden!!! Ook gaan alle fabrieken 3 maanden dicht, zodat de lucht helder is (geen smog!!!). DEze bedelaar zit voor het ziekenhuis en als we hem geld geven valt op dat zijn onderbeen zwart is en vreselijk stinkt. We zijn helemaal ontdaan.
Dag 37
We gaan met de bus van Kunming naar Lijiang. Een schitterende trip, we zitten helemaal voorin in de bus en hebben een goed uitzicht. We stijgen een heleboel meters en komen langs mooie oude bergdorpjes en zien Bai-vrouwen werken op het land. Deze provincie kent veel minderheden, (Bai, Naxi). Het overgrote deel van chinezen zijn Han-chinezen, zij bekleden ook de belangrijkste posities in het land. De minderheidsgroepen houden sterk vast aan hun eigen cultuur. Na een busrit met vreselijke chineze films (veel vechten) en schitterende uitzichten komen we aan in Lijiang. We verwachten een oud dorpje maar s avonds is het in een party-centrum veranderd a la Valkenburg. Overal komt de moderne chineze muziek ons tegemoet met uitnodigende dames die ons hun eettentje in willen lokken. We staan versteld, maar moeten dan wel lachen om de chinezen die uit hun dak gaan. We eten s avonds bij Mama Fu. Echt heerlijk lokaal chinees voedsel!!! Daarna gaan we terug naar ons hostel en genieten onde het genot van een chinees bierje van het schitterende uitzicht over het oude verlichte stadje!
Dag 29 treinen Pingyao- Xian
Dag 36
Dag 37
21 Juli 2007 - 10:20
Berichtje Uit Purmie:
Super weer al die belevenissen van jullie te lezen!! Gelukkig dat je weer een zonnebril kon krijgen! Heb je wel nodig in die hitte daar! Hebben jullie nog genoeg zonnebrandcreme? Heel veel liefs vanuit Purmerend! -
24 Juli 2007 - 07:54
Janneke:
De eerste keer dat we een kaart uit china hebben gekregen.... Heel erg leuk! groetjes Jonathan en Janneke